Смартфонът – Зависимост или Истинска Необходимост?

Ново проучване за експлоатацията на смартфоните доказа, че те добре се грижат за това – 7 от 10 човека да работят няколко часа повече извън офисът.

Знаете ли,че 73 процента от работещите хора използват своите мобилни телефони извън офисът, което добавя още няколко работни часа към графиците им? Да, обезпокояващ факт. Въпреки това само един от четирима мисли ,че смартфонът е направил живота им по-лош. Мнозинството смята, че телефонът е повлиял или позитивно върху живота им или той няма никакво влияние върху него.

Смартфоните присъстват неотлъчно в нашето ежедневие 24 часа. Използваме ги в колата, в леглото, в градския транспорт, на работа, в клубовете, на почивка. Никой не подозира в какъв роб се е превърнал на своя мобилен телефон. Живеем във времето, в което вместо да притежаваме вещите си, те доволно ни притежават.

Необходимост ли е това „умно“ мобилно устройство или натрапчива зависимост, която не можем да признаем? Вероятно отговорът се намира в различията на хората.

Несъмнено мобилните телефони улесняват живота ни – благодарение на техните виртуални карти е почти невъзможно да се изгубим в непознат град. Смартфоните притежават куп други полезни приложения, които безспорно помагат в ежедневието ни, но струва ли си цената която плащаме?

Прекомерната експлоатация на личните ни смартфони ни откъсва от реалния свят и най-вече от близките ни хора. Ежедневието ни е достатъчно динамично, за да го правим още по-динамично. Мобилните устройства са създадени да помагат, не да пречат. Затова ги използвайте с мярка. Използвайте всяка свободна минута извън офиса за своето семейство и приятели. Купете си най-модерния телефон, изтеглете най-нашумелите приложения за него, но го използвайте прагматично. Намерете границата, която разделя зависимостта и полезната експлоатация. Намерете златната среда и подарете свободното си време на детето си, половинката си или на близък приятел. Животът е прекалено кратък за да използваме непрестанно своите смартфони.