Видове часовници според механизма им

Видове ръчни часовници

Механичните часовници

Това са ръчно навиващи се и автоматични часовници. Ръчнонавиващите се часовниви се навиват всеки ден по малко, за да работят. При автоматичните часовници, задвижването става без нужда от навиване. Механичните часовници работят чрез движещата сила, която е в самия часовник. Тази сила се създава от движението на ръката на този, който носи часовника. Движението създава интерция, която задвижва малки колелца, които пък задвижват стрелките на часовника.

Кварцовите часовници,

Това са часовници, които работят с помощта на батерии. Кварцовият им механизъм, който вибрира с честото 32 000 пъти в секунда произвежда енергия, която задвижва целия часовника. Тези часовници са най-разпространени сред притежателите на часовници по целия свят.
часовници
Аналоговите часовници

Тези часовници са по-традиционни. Аналоговите часовници имат стрелки, а дигиталните показват часа във формат 15:58. Това са най-купуваните ръчни часовници и това се дължи на достъпната им цена. Тези часовници не се задвижват от сложни механизми, а работят с помищта на електронни импулси. Най-разпространените и модерните в последно време дигитални часовници, са тези с LED екран.

Часовници с хонограф

Този вид часовници са доста по-скъпи от останалите. Тези часовници индикират най-точно времето. Те дори могат да отмерят части от секундата. Някои от тези часовници притежават допълнителни характеристики и умения за измерване на скорост, височина и разстояния. Някои от тях са така направени, че да се противопоставят на вятър, шок, вода, магнитни полета.

Кой часовник от изброените е най-точен. Като вземем настрани часовниците с хонограф, които са най- точни, следващите по точност часовници са кварцовите. Те са по-точни от механичните, защото имат много по-малък брой части, там триенето е по-малко и следователно точността е по-голяма. Единственият им недостатък е, че животът им е по-кратък.